nedeľa 2. novembra 2014

Claude Monet /Giverny/


Kuchyňa. Impresionistický maliar si dal záležať na výraznej farebnosti jednotlivých miestností.


V dome Claudea Moneta je dnes jeho múzeum, takže interiér domu a záhrada sú takmer v rovnakom stave, ako keď ich slávny maliar navždy opustil.

Monet a dom v Giverny


Claude Oscar Monet (* 14. november 1840, Paríž – † 5. december 1926, Giverny) bol významný francúzsky maliar. Je považovaný za zakladateľa umeleckého smeru impresionizmu, ktorého názov je odvodený od jeho obrazu Impression, soleil levant (Impresia, východ slnka).



http://www.claudemonetgallery.org/



Dom v Giverny



Prvá Monetova manželka zomrela v roku 1879 na tuberkulózu. Rodinná priateľka Alice Hoschedéová, ktorú opustil manžel, sa podujala vychovávať Monetove deti spolu so svojimi vlastnými. Spoločne žili v meste Poissy, ktoré však Monet nemal rád, a preto sa v roku 1883 presťahovali do Normandie, do mestečka Giverny. Tam sa natrvalo usadili a v roku 1892 zosobášili. Keďže sa mu konečne začalo dariť a jeho obrazy sa dobre predávali, kúpili tam dom a Monet si postavil vlastné štúdio. Popri cestách do Londýna, Nórska či Talianska sa začal venovať záhradkárstvu a vytvoril nádhernú záhradu s jazierkom, ktorá sa stala námetom pre mnohé jeho obrazy.

Na sklonku svojho života trpel mnohými chorobami. Zlý zrak a ťažká reuma spôsobili, že bolo pre neho čoraz ťažšie maľovať. Napriek tomu sa však nevzdával a do posledných chvíľ tvoril. Zomrel na konci roku 1926 a je pochovaný na cintoríne v Giverny.

Claude Monet: Impression, soleil levant
Kuchyňa. Čo vám pripomína žltý jas jedálne?
















Dnes je Monetov dom tichý a navštevujú ho najmä milovníci umenia. Kedysi však bol hlučný, plný detí - Alice mala detí šesť a Claude dve. Na stenách okrem majstrových vlastných diel viseli aj obrazy jeho súdobých priateľov. Dnes sú všetky tieto diela umiestnené v najväčších galériách sveta, predsa sú len príliš vzácne. Na stenách sú ich reprodukcie.

Zato Monetova zbierka japonských výtlačkov je stále tu, na svojom pôvodnom mieste. Monet mal veľmi rád japonské umenie. Kolekcia je známa ako "Estampes", sa skladá z diel troch hlavných japonských umelcov: Kitagawa Utamoro, Katusushika Hokusai a Utagawa Hiroshige a pochádza z konca 18. a zo začiatku 19. storočia.

Záhradu domu v Giverny nájdete tu: Slávna záhrada Claude Moneta v Giverny 

Jedáleň.

Jedáleň.



Nájdite päť rozdielov s predchádzajúcim obrázkom!

Zdroje:
http://www.paris-revealed.com/claude-monets-house-and-gardens
http://www.claudemonetgallery.org/

1 komentár:

  1. Nádherná zahrada. I Francouzi si pletli malíře Moneta a Maneta podle jmen.

    OdpovedaťOdstrániť