nedeľa 16. novembra 2014

Frida Kahlo /Casa Azur, Mexico City/

Casa Azur, Mexico City


Frida Kahlo, narodená ako Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón (* 6. júl 1907, Coyoacán, Mexiko – † 13. júl, 1954) bola mexická maliarka začiatku 20. storočia. Bola ženou maliara Diega Riveru a milenkou komunistického revolucionára Leva Trockého.

Je predstaviteľkou surrealizmu. K maľovaniu ju priviedla nešťastná nehoda - v 18 rokoch išla v autobuse, do ktorého narazila električka. Následne zostala na lôžku a z nudy začala maľovať. S následkami nehody sa vyrovnávala celý život. Zo začiatku ju ovplyvnil kubizmus. Zanechala po sebe viac ako 200 obrazov, najmä autoportréty.



Výstredná mexická maliarka Kahlo je už desiatky rokov jednou z najžiadanejších a najdrahších latinskoamerických výtvarníčok.

Frida Kahlo


Casa Azur

Čoraz viacej návštevníkov hlavného mesta Mexika mieri na predmestie Coyoacan. Stojí tu Casa Azur /Modrý dom/ Fridy Kahlo a jej manžela Diega Riveru, ktorý bol tiež mimoriadne žiadaným maliarom, predovšetkým monumentálnych malieb.

Casa Azur, Mexico City


Za vysokými múrmi domu, ktoré do diaľky žiaria kobaltovou modrou, sa skrýva jedinečná výpoveď o žene, ktorá šokovala svojím výstredným správaním sa i neuveriteľným výtvarným talentom.

Väčšina izieb je zachovaná autenticky, každý kút nesie svedectvo o veciach, ktoré Frida milovala. Nájdete tu jej šaty, šperky, denníky, kusy sádry pomaľovanej obrázkami a ďalšie pomôcky pre invalidov, pomocou ktorých sa snažila prekonávať svoj ťažký handicap.

Kuchyňa

Kuchyňa

Jedáleň

Jedáleň

Jedáleň
Dom v koloniálnom štýle so záhradou plnou tropických rastlín nechal na predmestí Mexico City postaviť Fridin otec v roku 1904.

Papieroví kostlivci


Dom Fridy Kahlo prdstavuje pestrú mozaiku obyčajných predmetov dennej spotreby, honosných darov i umeleckých artefaktov. Úchvadná je zbierka Judášov, v skutočnosti papierových kostlivcov, ktrorých Mexičania v priebehu Veľkonočných sviatkov ovešajú raketami a vystrelia do vzduchu. Jeden dokonca visel nad Fridinou posteľou. Nad ňu si zavesila aj fotografie Marxa, Engelsa, Lenina i Stalina a na svoj korzet si namaľovala kosák a kladivo. So svojím manželom Diegom totiž prepadli komunistickým ideálom a vo svojom dome napríklad hostili slávneho ruského revolucionára Leva Trockého, s ktorým mala Frida krátky milostný pomer.

Frida Kahlo: The Dream

Spálňa Fridy Kahlo

Spálňa Diega Riveru

Zrážka s Diegom


Život temperamentnej maliarky bol veľmi búrlivý, predovšetkým vďaka Diegovi, ktorý bol vyhláseným sukničkárom. Frida mu to splácalarovnakou mincou.
Raz si povzdychla: "V živote ma stretli dve osudové nehody. Prvá bola zrážka s električkou. A druhá s Diegom."

Frida Kahlo a Diego Rivera

Frida Kahlo a Diego Rivera







































































Po desiatich rokoch skončilo manželstvo rozvodom, ale už o rok potom sa opäť zosobášili a ďalej žili v modrom dome, na záhrade ktorého postavil Diego maketu indiánskej pyramídy. Početné zákutia domu zaplnili nádhernými soškami a maskami z predkolumbijovského obdobia. Táto zbierka je dnes jednou z najvýznamnejších zbierok ľudového umenia v celom Mexiku.

Casa Azur, Mexico City


Casa Azur, Mexico City

foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

frida kahlo's studio, mexico city

http://www.lisasonora.com/blog/frida-kahlo-studio/photograph by Lisa Sonora Beam, www.lisasonora.com


frida kahlo's studio, mexico city

http://www.lisasonora.com/blog/frida-kahlo-studio/photograph by Lisa Sonora Beam, www.lisasonora.com





Ak by ste chceli navštíviť Casa Azur:
 www.museofridakahlo.org.mx.

Zdroj: http://cestovani.idnes.cz/modry-dum-fridy-kahlo-magnet-turistu-z-celeho-sveta-fhj-/kolem-sveta.aspx?c=A110310_134312_igsvet_tom
Séria TABERNA, foto KARE design

Chcete bývať ako Frida Kahlo?


300x250-price.jpgPre odvážnych a extravagantných ľudí prináša spoločnosť KARE design kolekciu nábytku TABERNA. Kolekcia dýcha pohodovým pocitom z letnej dovolenky, romantikou. Tento etnický štýl je zameraný na detail a originalitu, miluje schátralé povrchy.
Vytvoríte si príjemný štýl domova, do ktorého sa budete vracať po náročnej práci.
Stačí zopár kaktusov, ktoré nemusíte často zalievať a iúzia Mexika je dokonalá!

Pozrite si dizajnérske vychytávky na stánkach KARE design a zadajte do vyhľadávača TABERNA:



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára